Numărul de societăţi şi PFA înfiinţate a scăzut neaşteptat de puţin pentru un an de criză. Unii au de mult planul de a investi, iar pe alţii nevoia i-a împins să înceapă o afacere. Sursa: Codrin Prisecaru
Dimineaţa, la sediul Registrului Comerţului din Bucureşti este destulă lume. Cea mai mare parte dintre cei aflaţi în preajma ghişeelor sunt veniţi pentru diverse menţiuni. Unii schimbă ceva în actele firmei, iar alţii îi suspendă activitatea. Printre cei aflaţi la Oficiul Registrului Comerţului din Capitală sunt însă destui cei care vor să-şi înfiinţeze o firmă.
La parter, în zona rezervată persoanelor fizice autorizate (PFA), toate ghişeele sunt ocupate. Un domn care stă la coadă cu un dosar spune că se află acolo „pentru că, din motive de criză, am decis să mă transform din SRL în PFA”. Nu, cauza nu este impozitul forfetar, precizează el, adăugând că noul bir îi afectează în special pe cei care îşi cosmetizau profiturile.
Mai multe PFA decât SRL
La etajul destinat persoanelor juridice sunt mult mai mulţi oameni în aşteptare. Mulţi dintre ei sunt avocaţi care îi reprezintă pe asociaţi sau pe acţionari. Unul dintre ei spune că cererile pentru crearea de noi firme au scăzut anul acesta faţă de 2008, iar el a reuşit să prindă numai două înfiinţări în 2009.
O altă avocată îşi aşteaptă rândul la ghişeu cu un dosar de înfiinţare pentru o societate cu răspundere limitată (SRL). „Este un cetăţean străin care îşi deschide un business în România, în domeniul farmaceutic. Are planul de a investi de mai demult şi nu a renunţat din cauza crizei”, declară ea. Un coleg de breaslă adaugă: „Criza este mai mult imobiliară. Dacă ţi se iveşte oportunitatea să faci o afacere, trebuie să profiţi”.
Un patron venit să-şi deschidă o firmă de servicii de pază şi protecţie spune că „această criză nu va dura la nesf