Cate dintre mame nu si-au pus macar o data problema daca isi hranesc sanatos copilul mic? Care sunt nutrientii de care are nevoie micutul si in ce cantitati? Academia Americana de Pediatrie are cateva raspunsuri.
Alimentele care contin calciu, fier, vitamina A, vitamina D, zinc si vitamina C nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic al unui copil de 2-3 ani.
Calciul
Conform sursei citate, la aceasta varsta necesarul de calciu este de 500 mg pe zi, iar dupa varsta de 4 ani creste la 800 mg. Calciul este esential pentru dezvoltarea oaselor si dintilor, pentru buna functionare a sistemului nervos si a muschilor, dar si pentru activarea enzimelor care convertesc alimentele in energie.
Cateva surse de calciu: o jumatate de ceasca de iaurt- 190 mg, 15 grame de branza Cedar - 153 mg de calciu, o jumatate de ceasca de lapte-150 mg de calciu, o jumatate de ceasca de lapte de soia-150 mg, 18 g mozzarella -75 mg de calciu, un sfert de ceasca de broccoli -15 mg de calciu.
Fierul
In ce priveste fierul, un copil de 2-3 ani are nevoie de 7 mg de fier in fiecare zi. Fierul este important pentru formarea hemoglobinei. Lipsa fierului poate cauza anemia, manifestata prin oboseala, iritabilitate. Fierul are un rol important si in dezvoltarea creierului.
Nutritionistii atrag atentia ca este o diferenta intre sursele de fier animale si cele vegetale. Fierul provenit din surse animale - carne, peste, pasare - este usor absorbit de corp, dar organismul are nevoie si de fierul continut de legume sau fructe uscate.
Surse de fier: un sfert de ceasca de fructe de mare - 9 pana la 21 mg, o treime de ceasca de cereale fortifiate - 4,5 mg, un sfert de ceasca soia -2,2 mg, 35 g friptura -1 mg, o lingura de germeni de grau -5 mg fier, un sfert de ceasca tofu - 9 mg, o jumatate de ou - 3 mg, 35 g piept de