„România este ţara fără nicio toaletă publică”, se plâng străinii care ne vizitează. Fie că ajung la mare, la munte sau în marile oraşe, toţi au aceeaşi problemă. Chiar şi când găsesc un grup sanitar este fie într-o stare jalnică, fie nefuncţional.
Acum câteva zile, în Bucureşti, patru autocare cu turişti din Statele Unite s-au învârtit după un astfel de loc şi într-un final au oprit la un hotel de lux. De unde i-au gonit, însă, agenţii de pază.
Pentru a evita astfel de situaţii, ANAT va începe o campanie prin care urmăreşte să identifice zonele deficitare la acest capitol. Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), a declarat că cea mai mare problemă pe care o reclamă turiştii străini în România este lipsa toaletelor în multe zone sau starea jalnică a multora dintre ele. Ea a adăugat că preşedinţii celor opt regiuni în care este împărţită asociaţia au la dispoziţie o săptămână, începând de marţi, pentru a face „un top” al zonelor sau traseelor deficitare din punct de vedere al toaletelor. „Cei opt preşedinţi ai direcţiilor regionale ANAT vor alcătui în perioada următoare un top 100 al zonelor unde nu există toalete sau acestea se află într-o stare deplorabilă, pentru a putea trage de mânecă autorităţile locale pentru a rezolva această problemă”, a declarat Martin.
Dintre zonele turistice, cele mai afectate sunt muzeele, care au toalete închise sau nefuncţionale, şi cetăţile medievale. După cum spune Corina Martin, mănăstirile din Bucovina, cetăţile medievale din Transilvania şi Delta Dunării sunt principalele zone cărora le lipsesc toaletele pentru turişti. Reprezentanta ANAT a precizat că este nevoie de amplasarea a câtorva mii de toalete în regiunile turistice din România, iar că cinci luni reprezintă o perioadă de timp rezonabilă pentru a rezolva această problemă. „România este ţara fără nicio toaletă publi