Un pahar pe zi nu dăunează sănătăţii, mai ales dacă îl combinaţi cu mese uşoare. Sursa: Reuters
Românii sunt mari consumatori de bere, aceasta fiind una dintre băuturile lor preferate, alături de ţuică şi de vin. „Un român consumă în medie 1, 5 litri de bere pe săptămână şi cam 0,33 litri pe zi”, spune Constantin Bratu, preşedintele Asociaţiei Berarii României.
Aceasta duce, pentru ţara noastră, la un consum mediu, pe cap de locuitor, de 93 de litri de bere pe an. Cehii şi germanii consumă peste 100 de litri de bere într-un an.
100 de calorii în fiecare pahar
Berea este mai puţin nocivă în comparaţie cu alte bătuturi alcoolice. Ca şi în cazul vinului, nutriţioniştii recomandă consumul moderat: până la trei pahare cu bere pe zi pentru bărbaţi şi cel mult 1-2 pahare pe zi pentru femei.
Consumată în cantităţi mai mari, berea îngraşă. Un pahar cu bere are cam 100 de calorii. „Berea conţine apă, proteine, carbohidraţi, fibre, vitamina B, potasiu, magneziu, calciu, siliciu şi, bineînţeles, alcool”, explică nutriţionistul Luiza Pârvu.
Specialiştii recomandă ca, atunci când este consumată seara, să fie combinată cu mese uşoare: pui ori peşte la grătar.
În România, cele mai căutate beri sunt cele la PET (45%) şi cele la sticlă (45%). În topul preferinţelor a rămas berea blondă (95%), urmată de cea neagră (2%) şi de berile speciale - albă ori cu lămâie - (3%).