Partidul Comunist din Republica Moldova nu a reusit ieri sa impuna pe niciunul din cei doi candidati la Presedintie in Parlament, dupa ce opozitia a boicotat votul.
Pe fondul incertitudini politice de la Chisinau, comunistii moldoveni, la putere, au acuzat Romania ca vrea sa anexeze Republica Moldova si au cerut UE "sa intervina".
"In situatia in care s-a ajuns, Guvernul Republica Moldova isi exprima disponibilitatea si deschiderea pentru rolul intermediar al Uniunii Europene in neutralizarea politicii agresive a Romaniei, readucerea ei pe fagasul politicii externe unice a UE, stabilizarea relatiilor moldo-romane, in baza dreptului international", spune guvernul de la Chisinau intr-un comunicat.
Urmatorul vot in Parlament pentru alegerea presedintelui va avea loc saptamana viitoare, iar daca se va solda cu un esec, Parlamentul va fi dizolvat si se vor organiza alegeri anticipate.
Principalul candidat comunist pentru postul de presedinte este Zinaida Greceanii, actual premier. Ea a reusit sa obtina 60 de voturi (doar cele ale deputatilor comunisti), pragul minim pentru a fi ales in fruntea tarii fiind de 61. Celalalt candidat al comunistilor, neurochirurgul Stanislav Groppa, nu a primit niciun vot.
Al doilea vot in Parlament pentru alegerea sefului statului va avea loc saptamana viitoare, pe 28 mai. Daca nici atunci Legislativul moldovean nu va alege un presedinte, potrivit Constitutiei, Parlamentul este dizolvat si se organizeaza alegeri anticipate.
Republica Moldova este, conform Constitutiei tarii, o republica parlamentara, iar presedintele este ales de Legislativ. El are prerogative mai mult de reprezentare, insa asta nu a contat in timpul mandatului lui Vladimir Voronin, actual sef al statului si ales recent presedinte al Parlamentului. El a dirijat intreaga politica a tarii in ciuda puterilor sale limitate.
Opozitia a anun