Guvernul italian i-a atacat ieri dur pe judecătorii care l-au plasat pe premierul Silvio Berlusconi în centrul unui scandal de corupţie, cu două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare, potrivit Reuters. Sursa: Reuters
Controversa a izbucnit după ce magistraţii au dat publicităţii, marţi, o motivare în cazul condamnării fostului avocat al lui Berlusconi, David Mills. Documentul precizează că Mills a primit 600.000 de dolari mită, în 1997, pentru a depune mărturie falsă într-un proces, în favoarea lui Silvio Berlusconi şi a holdingului său, Fininvest.
Motive electorale?
Condamnarea lui Mills la patru ani şi jumătate de închisoare a fost pronunţată, în primă instanţă, în luna februarie. Dată publicităţii marţi, cu trei luni după pronunţarea sentinţei, motivarea precizează, potrivit Mediafax, că avocatul a depus „mărturie falsă (...) cu scopul de a-i acorda lui Silvio Berlusconi şi grupului (său) Fininvest impunitate (...) sau cel puţin pentru a păstra profiturile considerabile realizate”.
Ceea ce i-a nemulţumit pe oficialii guvernului a fost momentul apariţiei acestui document. „Cu două săptămâni înaintea alegerilor (europene - n.r.), premierul este ţinta unui atac politic bine calculat”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului, potrivit Reuters.
Berlusconi însuşi a ameninţat că va merge în parlament pentru a răspunde acuzaţiilor formulate de judecători, dar nu a precizat şi când va face acest lucru. Şeful guvernului s-a plâns că este iarăşi victima „deciziilor scandaloase” ale „judecătorilor roşii”, aflaţi în complicitate cu opoziţia şi cu presa, „căreia ar trebui să îi fie ruşine”.
Imunitatea salvatoare
Procesul în care a fost condamnat David Mills îl avea iniţial pe banca acuzaţilor şi pe Silvio Berlusconi. Acuzaţiile împotriva premierului au fost însă suspenda