Ungaria testeaza piata cu oferte de obligatiuni denominate in moneda locala si se asteapta ca reducerile de cheltuieli, sprijinite de Fondul Monetar International, sa sporeasca increderea investitorilor si ca finantarea bugetului sau sa nu mai necesite accesarea de credite de urgenta, a declarat Peter Oszko.
Au reluat vanzarile de obligatiuni
Ungaria a beneficiat de credite in valoare de 20 de miliarde de euro (27,2 miliarde de dolari) din partea Fondului Monetar International, Uniunii Europene si Bancii Mondiale pentru a evita intrarea in incapacitate de plata dupa evaporarea cererii de obligatiuni, obligand guvernul sa renunte la licitatii in octombrie. Tara si-a reluat emisiunile regulate de obligatiuni luna trecuta si intentioneaza sa lanseze cea de-a patra oferta din acest an astazi.
„Intentionam ca spre sfarsitul acestui an sa luam in considerare o emisiune de obligatiuni guvernamentale denominate in valuta", a declarat ministrul de finante ungar. „Am dori sa vedem la ce nivel se situeaza apetitul pentru risc de pe piata si daca increderea in Ungaria se reface. Credem ca acest lucru se intampla", a adaugat Peter Oszko. El nu a precizat ce suma va incerca guvernul sa atraga sau la ce randament. Ungaria a vandut anul trecut obligatiuni in valuta in luna iunie, cand a atras 1,5 miliarde de euro (2 miliarde de dolari) la un randament de 5,75%.
Slovacia a atras 2 miliarde de euro
Cehia a vandut obligatiuni internationale pe 29 aprilie pentru prima data din luna iunie a anului trecut, obtinand 1,5 miliarde de euro. Slovacia, care a adoptat moneda euro in luna ianuarie, a atras 2 miliarde de euro, o suma record pentru aceasta tara, in cadrul unei vanzari derulate pe 14 mai. In conditiile finantarii in valuta, ritmului mai lent de crestere al economiei, majorarii deficitului bugetar si ale unui nivel al datoriilor guvernamental