Potrivit ultimului raport al Băncii Mondiale, perspectivele economice ale ţărilor est-europene membre UE sunt "incerte petru următorii ani". În plan imediat, BM vede o scădere cu circa 3% a PIB-ului pentru 2009, urmată de o stagnare în 2010.În situaţia cea mai sensibilă se află Letonia, a cărei economii a înregistrat o contracţie dură de 18% în primul trimestru al acestui an. La extrema cealaltă se află Polonia, care este atât cea mai solidă, cât şi cea mai mare economie.R
Potrivit ultimului raport al Băncii Mondiale, perspectivele economice ale ţărilor est-europene membre UE sunt "incerte petru următorii ani". În plan imediat, BM vede o scădere cu circa 3% a PIB-ului pentru 2009, urmată de o stagnare în 2010.
În situaţia cea mai sensibilă se află Letonia, a cărei economii a înregistrat o contracţie dură de 18% în primul trimestru al acestui an. La extrema cealaltă se află Polonia, care este atât cea mai solidă, cât şi cea mai mare economie.
România în schimb, se poziţionează pe la mijlocul clasamentului, având în vedere scăderea PIB cu 6,4% în primul trimestru al anului (faţă de perioada similară a anului trecut), sau cu 2,6% (faţă de ultimul trimestrul al anului trecut). Trebuie menţionat faptul că scăderea a început în trimestrul patru al anului trecut, când s-a înregistrat o scădere cu 3,4% faţă de trimestrul precedent.
"În timp ce perspectivele rămân incerte, este posibil ca o stabilizare a situaţiei economice să fie deja în curs. Printre ţările care par a fi solide în acest moment se numără Cehia, dar şi Polonia. Slovacia şi Slovenia rezistă rezonabil, deşi economia slovacă se confruntă cu dificultăţi din cauza dependenţei de industria auto. Pe de altă parte, suntem îngrijoraţi în ceea ce priveşte Letonia şi Ungaria", a declarat analistul BM Kaspar Richter, adăugând că programele de sprijin obţinute de România,