Liderii opoziţiei din Parlamentul de la Chişinău sunt decişi să boicoteze şi la 28 mai alegerea noului preşedinte al Republicii Moldova şi, astfel, să provoace alegeri parlamentare anticipate. Zinaida Greceanîi, candidatul comunist la alegerile prezidenţiale eşuate astăzi, s-a declarat surprinsă că opoziţia nu a votat pentru ea.
Voronin a ieşit isterizat, iar Greceanîi mâhnită de la şedinţa de astăzi a Parlamentului. Liderul comunist, Vladimir Voronin, care este şi preşedinte al Parlamentului, dar şi şef de stat în exerciţiu, pare hotărât să meargă peste prevederile legale referitoare la incompatibilitatea funcţiei de deputat pe care o deţine cu orice altă funcţie, inclusiv cu cea de şef al statului. Conform legislaţiei, Voronin trebuie să aleagă până vineri între funcţia de şef al statului şi cea de deputat, implicit de preşedinte al Parlamentului. Anterior, el a lăsat să se înţeleagă că nu va renunţa la nici una din aceste funcţii până la depunerea jurământului de către noul şef al statului.
Şeful comuniştilor a spus că, la alegerile prezidenţiale repetate de la 28 mai, comuniştii o vor înainta la funcţia de preşedinte tot pe Zinaida Greceanîi, dar îl vor schimba pe contracandidatul fictiv al acesteia, Stanislav Groppa. Acesta nu a acumulat astăzi nici un vot şi a declarat că nu va mai candida la Preşedinţie până când puterea şi opoziţia nu vor ajunge la un compromis.
La rândul său, candidatul comunist eşuat, Znaida Greceanîi, a spus că nu s-a aşteptat că opoziţia nu va vota pentru candidatura sa şi că a sperat că deputaţii necomunişti "vor da dovadă de raţiune". Şi Vladimir Voronin a spus că opoziţia "nu ştie să coopereze şi refuză dialogul". Nervos şi emoţionat în faţa camerelor de luat vederi, el i-a acuzat pe liderii opoziţiei că "sunt cei care au organizat privatizările ilegale şi actele de corupţie".
Ca şi dat