Ioana Pârvulescu şi Alex Ştefănescu au ales Sibiul ca loc al primei lansări pentru volumele „Întoarcere în secolul 21” şi „Cum te poţi rata ca scriitor – Câteva metode sigure şi 250 de cărţi proaste”, apărute la Editura Humanitas. O lansare rafinată, cu discuţii deosebit de interesante, dar şi grozav de amuzante, graţie umorului invitaţilor din Bucureşti. Sursa: Veronica D. Niculescu Evenimentul a avut loc la Librăria Humanitas, iar invitaţi au fost Lidia Bodea, director general al Editurii Humanitas, şi Dragoş Varga, lector la Universitatea „Lucian Blaga” şi director interimar al revistei Transilvania.
„Sunt două cărţi care vorbesc despre nevoia de frumos, despre cât de importante sunt cărţile. Sunt scrise cu dragoste, au efectul foarte benefic de a înlătura zgura lumii în care trăim, reuşesc să ne vindece într-un fel”, a spus Lidia Bodea, arătând ce au în comun cele două volume ale autorilor ce sunt colegi în redacţia „României literare”.
Efectul invers: cum să nu te ratezi Volumul „Cum te poţi rata ca scriitor” era aşteptat cu mare interes încă de anul trecut, când cunoscutul critic Alex Ştefănescu îşi anunţa intenţia de a reuni comentariile sale din „România literară” şi „Ziarul de duminică” într-o carte pe care se gândea, la vremea aceea, să o intituleze „Cărţi proaste”.
Cartea lui Alex Ştefănescu arată calităţile deosebite ale autorului, consideră Ioana Pârvulescu. În primul rând, este ingenioasă ca idee. „Să alegi cărţile cele mai proaste. De fapt, efectul e invers: înveţi cum să nu te ratezi ca scriitor. Este un efort eroic să citeşti sute de cărţi proaste. Este un eroism care nu este inutil, Alex Ştefănescu face ordine, degajează terenul de buruieni”. Altă calitate este faptul că un critic care a citit atât de mult simte lucrurile, aşa cum un bijutier simte ce piatră preţioasă (sau nu) are în palmă fără ca măcar să o p