Alunecarea de teren de pe DN 57 dintre Dubova şi Şviniţa a izolat peste 2.500 de oameni şi a paralizat circulaţia rutieră mai multe zile.
Alunecarea de teren de pe DN 57 putea fi evitată dacă autorităţile ar fi acordat fondurile necesare reabilitării infrastructurii. La fel de vinovaţi ca şi reprezentanţii Ministerului Transporturilor sunt şi cei ai Primăriei Dubova, care au concesionat pământul de sub stradă, dar şi o parte din luciul Dunării.
Acuzaţii fondate sunt făcute de directorul Direcţiei de Reparaţii Capitale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Marin Ionescu, care a făcut o vizită în Mehedinţi: „Pe DN 57, situaţia este foarte gravă. În acest loc, o persoană fizică, fără vreo autorizaţie, a construit o vilă, fără să se gândească la protecţia drumului“.
În dreptul comunei Dubova au avut loc şase astfel de alunecări, două dintre ele punând în pericol viaţa şoferilor. Cu toate că se cunoaşte foarte bine situaţia drumului, primăria nu a făcut nici un demers pentru alocarea fondurilor pentru consolidarea străzii, ca să nu mai existe riscul alunecărilor de teren. „Noi stăm practic, în prezent, pe o parte din Dunăre, pe pământul s-a tasat. Drumul naţional este acolo sus, unde sunt utilajele, şi este acoperit cu pământ şi pietre. Majoritatea terenurilor de aici au fost concesionate sau vândute, chiar şi o parte din apa Dunării. Noi ne gândim cum să ne recuperăm banii pentru refacerea drumului. Este vorba de 300.000 de lei, pe care o să-i luăm de la cei care se fac vinovaţi“, a mai spus Marin Ionescu.
Alunecarea de teren, încă activă
În prezent, satele Eibenthal, Şviniţa şi Baia Nouă sunt izolate, iar specialiştii îşi riscă viaţa pentru a debloca DN 57. „Pericolul este foarte mare, deoarece alunecarea este încă activă. În noaptea de miercuri spre joi a avut loc încă una. Utilajele şi muncitorii sunt expuşi riscuri