In ziua de azi, parintii – mai ales cei de la oras – viseaza pentru copiii lor cariere prin excelenta individuale. Sigur ca zona vedetelor, fie ele de televiziune sau din showbiz, straluceste cu cea mai mare putere in galeria viselor.
Aceste idealuri se transmit repede si celor mici, deseori in detrimentul unor valori considerate invechite, precum efortul constant sau largirea orizontului cultural.
In acest context, dupa cum marturisea dirijorul Corului de Copii Radio, Voicu Popescu „. ..a duce copilul la cor – o activitate prin excelenta colectiva – reprezinta echivalentul unei ratari aproape sigure..." a unui viitor luminos, as completa... Diferentele intre „inainte si dupa ’89" sunt, dupa spusele lui Voicu Popescu, uriase. Astfel ca daca „inainte", Corul de Copii Radio numara peste o suta de membri selectionati pe parcursul a doua sesiuni din peste o mie de candidati, astazi, la fiecare din cele doua selectii anuale abia daca se mai prezinta... cincisprezece copii. Vocile lor nu mai sunt la fel de cristaline, timbrul lor odata diafan, angelic, „fiind astazi mai mat si mai orientat catre registrul grav, intr-o tara plina de talente, in care se canta cel mai fals «Multi ani traiasca ! din toata Europa»."
Dar sa nu cadem in patetism. Am avut ocazia sa port aceasta discutie cu ocazia unui turneu-blitz de 48 de ore pe care prestigiosul ansamblu component al Formatiilor Muzicale Radio, cea mai titrata si performanta formatie de gen din Romania, l-a intreprins in Germania, mai precis in Bavaria, in contextul Zilelor Europene Neudrossenfeld si a festivalului de traditie Europa Musicale. Organizatorii le-au oferit tinerilor coristi si un program dens de vizitare a celor mai importante obiective culturale din Bayreuth (casele memoriale Wagner si Liszt, o manufactura de piane sau resedinta princiara Ermitaj).
Cele doua concerte desfasurat