Criza economica a fost cauzata de comportamentul imoral in afaceri, potrivit unui studiu recent al Gallup. Daca sunteti "proaspat" in domeniu, puteti evita aceasta caracterizare.
Conform studiului, cei cu functii de conducere, brokerii si cei din lumea publicitatii sunt cel mai putin de incredere persoane din domeniul afacerilor. Business Week a alcatuit cateva reguli, pe care le puteti urma pentru a castiga increderea parternilor de afaceri si a clientilor:
1. Da ascultare "soaptelor": nu este vorba despre a asculta zvonurile, ci vocea interioara, care te ajuta sa iei decizia buna, sustine Frances Hesselbein, presedintele Institulutui Leader to Leader.
Indiferent de nivelul pe care il ocupi in companie, cu siguranta vei ajunge la un moment dat in care ti se va cere sa faci ceva neetic sau chiar ilegal. Desigur, impins la spate de sef sau de partenerii de afaceri, vei fi tentat sa faci acel lucru, insa trebuie sa te gandesti bine inainte de a lua o decizie si sa te asculti pe tine, nu pe altii.
2. Respecta-ti promisiunile: pare un sfat cliseu, insa este extrem de important, daca vrei sa-ti faci un nume bun in afaceri. Ai mult mai multe sanse de a fi recomandat de clienti si altor persoane si de a fi tinut in companie si chiar promovat.
Asa cum, daca firma la care lucrezi isi incalca promisiunile contractuale si, de exemplu, nu te mai plateste, ai dreptul sa refuzi sa-ti indeplinesti sarcinile, la randul ei, compania are dreptul sa reduca din beneficii, daca nu iti faci treaba asa cum ti s-a cerut prin fisa postului.
3. Spune-ti parerile: Daca ti se pare ca, in cadrul firmei, exista persoane care desfasoara activitati lipsite de etica sau chiar ilegale, cel mai bun lucru ar fi sa le spui superiorilor despre acest lucru.
Exista cazuri celebre, ale unor fraude uriase, descoperite datorit