Programul „Prima Casă” poate impulsiona piaţa imobiliară, însă totul depinde de condiţiile de aplicare şi de reacţia băncilor. Sursa: Vlad Stănescu
Anunţul făcut miercuri, după şedinţa guvernului, de premierul Emil Boc şi de ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, privind garantarea de către stat a creditelor contractate de tinerii care doresc să-şi cumpere o casă a stârnit multe discuţii şi controverse. Potrivit reprezentanţilor executivului, facilitatea este destinată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au luat până acum un credit ipotecar.
Boc a precizat că programul va fi operaţional în cel mult două luni şi va garanta credite în limita maximă de 60.000 de euro. Argumentul său pentru această sumă a fost: „Aproximăm că preţul mediu cu care se va achiziţiona o locuinţă, la nivel de ţară, va fi de 60.000 de euro”.
Orice dezgheţ e bine-venit
Programul ar urma să se deruleze prin intermediul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), care va contracta un împrumut de 100 de milioane de euro.
Astfel, datorită efectului multiplicator, „băncile vor putea lansa în piaţă imediat, având în spate o garanţie, credite în va loare de aproximativ un miliard de euro”, a declarat ministrul finanţelor. Agenţii imobiliari spun că orice măsură e benefică pentru a încerca dezgheţarea pieţei rezidenţiale.
Totuşi, ei nu consideră că iniţiativa guvernului va stimula creşterea preţurilor. „Şi în Canada, de exemplu, există un ajutor, care constă în reducerea taxelor. În actualele condiţii, după o creştere abruptă a preţurilor şi o scădere şi mai abruptă, lumea e dezorientată. Este nevoie de o perioadă de normalitate, care s-ar putea realizaprintr-o relansareatranzacţiilor”, e de părere Adrian Şişchin, directorul Remax România.
Potrivit agen