Bancherii apreciaza ca garantarea de catre stat a creditelor ipotecare pentru tineri reprezinta o initiativa buna, care ofera confort pentru banci si poate sa duca la relaxarea creditarii, insa sustin ca impactul va depinde de modalitatea efectiva de aplicare.
„Personal cred ca este o initiativa buna. Sper sa poata fi implementata cat mai repede. Ofera mai mult confort pentru banci si creditarea devine mai relaxata", a spus Radu Ghetea, presedintele CEC.
Bancherii sustin ca unul dintre elementele importante legate de aceasta masura este rapiditatea cu care se va executa garantia si faptul ca va trebui sa existe un avans la credite.
Petre Bunescu, vicepresedintele BRD- SocGen, a mentionat ca analiza oricarui credit imobiliar se face pe scoring, iar o garantie buna poate determina un scor mai bun si conditii de creditare mai favorabile. „Este important si cat de repede va fi executata garantia. Un termen rezonabil ar fi de pana in 90 de zile."
La acordarea creditelor conteaza doua elemente: daca exista suficiente garantii, dar si daca clientul are resurse suficiente lunar care sa-i permita sa plateasca ratele, a explicat Steven Van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank. „O garantie nu schimba nimic la venitul lunar. Ramane problema daca clientul are venituri lunare", a precizat Groningen.
Pe de alta parte, Bunescu a precizat ca o garantie certa, lichida si exigibila poate sa despagubeasca rapid bancile daca clientii, din motive obiective, nu mai au venituri.
Presedintele Raiffeisen Bank a mai precizat si ca nu este momentul acordarii unor credite de acest tip fara avans. „Nu este bine ca imprumutul sa fie fara avans. Statul si banca au bani de pierdut, dar clientul nu are nimic de pierdut. Influenteaza comportamentul clientilor."
Si Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank, a aratat ca aceasta initiativa leg