Inzestrarea Armatei a ajuns un fel de sora geamana a reformei clasei politice: de aproape 20 de ani, o vantura toti politicienii, o comenteaza toti analistii si de fapt ea nu straluceste decat prin absenta.
Prezenta in cele mai complicate teatre de operatii militare din lume (Irak si Afganistan), singurele lucruri noi cu care Romania defileaza sunt ecusonul NATO si sase TAB-uri Piranha- ajunse cu chiu cu vai in Afganistan dupa ce militarii de acolo tocmai isi pierdusera, in august 2008, cel de-al optulea camarad de arme ucis intr-un blindat aruncat in aer de insurgenti.
La Bucuresti, insa, in frunte cu presedintele, toti politicienii jurau pana de curand, cu mana pe carnetul de cec-uri guvernamentale, ca inzestrarea este o prioritate.
La bilantul pe 2008 al MApN, seful statului le-a cerut apasat sefilor de structuri militare sa puna urgent pe masa CSAT macar un program de achizitii dintre cele sase declarate inca din 2007 ca fiind strategice.
Dornic sa execute intocmai si la timp ordinul comandantului suprem, ministrul Mihai Stanisoara a anuntat, intr-un interviu acordat la scurt timp dupa bilant pentru cotidianul "Evenimentul zilei" ca se va infiinta in CSAT cu programul de achizitie a avioanelor multirol.
Dupa doua sedinte ale Consiliului Suprem, ultima desfasurata miercuri, in loc sa se lamureasca, afacerea devine din ce in ce mai confuza.
Singura certitudine este ca nu a fost luata nici o decizie- non-evenimentul fiind comunicat in mod halucinant "pe surs" ziaristilor prezenti la Cotroceni.
La precedenta intrunire pe aceeasi tema, desfasurata in 28 aprilie, concluzia fusese la fel de abstracta: "In ceea ce priveste planul de inzestrare a Armatei Romaniei pe termen scurt si mediu 2010 - 2015, aprobarea documentului a fost amanata pentru o sedinta viitoare a Consiliului, dupa ce ace