Prima ediţie a Târgului Meşterilor Populari din Oltenia şi-a deschis ieri porţile, în zona centrală a municipiului Târgu Jiu. 21 de artizani din Gorj, Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Argeş şi-au expus produsele constând în: icoane pe lemn, ţesături, broderii, articole de vestimentaţie, covoare, ceramică, miniaturi din lemn şi sculpturi.
Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, a precizat că Târgul Meşterilor Populari din Oltenia este primul dintre cele care se vor desfăşura în municipiul reşedinţă de judeţ: „Dacă în urmă cu cinci ani nu exista nici un târg al meşterilor populari în Târgu Jiu, acum sunt patru acţiuni de acest fel. Târgul deschis cu ocazia Zilelor Oraşului reprezintă, practic, începerea sezonului. În perioada 29-30 mai va avea loc cea de-a patra ediţie a Târgului Meşterilor Populari Copii, iar între 13 şi 16 august se va desfăşura Târgul Meşterilor Populari din România. Ultimul târg din acest an va avea loc în preajma Crăciunului şi se va desfăşura între 24 şi 28 decembrie“.
Lumânări norvegiene, realizate de un meşter din Târgu Jiu
Maria Neamţu, de 55 de ani, din comuna Măldăreşti, judeţul Vâlcea, a venit la Târgul Meşterilor Populari din Oltenia pentru a expune şi a vinde covoarele realizate la gherghef. A lucrat la Cooperativa Meşteşugărească din Horezu, iar în prezent este pensionară. Ea a învăţat să realizeze covoare de la o călugăriţă. Acum lucrează pe cont propriu şi nu duce lipsă de comenzi. „Am vândut covoare atât în ţară, cât şi în străinătate. Am avut comenzi din Belgia, Statele Unite ale Americii şi Germania. Am făcut covoare şi pentru Mănăstirea Dintr-un Lemn. Este destul de greu, pentru că la un covor mare lucrez şi o lună şi jumătate. Muncesc de dimineaţă până seara şi fac doar 20 de centimetri pătraţi pe zi“.
Alexandru Dăncău, din Târg