Proiectele celor două Coduri, alături de proiectele celor două Coduri de procedură, au fost realizate de un grup de oameni convocaţi de ministrul Justiţiei. Urmare a indicaţiei de tip ceauşist dată de Traian Băsescu la reuniunea de la Cotroceni, de la 17 februarie 2009, cele patru proiecte au fost trimise la Guvern şi adoptate de acesta cu o viteză depăşind-o pe cea a Guvernului Constantin Dăscălescu de pe vremea lui Ceauşescu.
Trei dintre ele - Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi Codul de Procedură Civilă - au fost adoptate în şedinţa de la 25 februarie 2009. Ulterior, în şedinţa de la 11 martie 2009, a fost adoptat şi Codul Civil.
Sub semnul aceloraşi preţioase indicaţii ale noului Tovarăş de la Cotroceni, cele patru proiecte au fost trimise unei Comisii speciale a Parlamentului pentru a le discuta. Divizată în două subcomisii - una condusă de PSD-istul Victor Ponta, pentru Codul penal şi Codul de procedură penală, şi cealaltă condusă de PD-L-istul Daniel Buda, pentru Codul civil şi Codul de procedură civilă -, Comisia specială şi-a început lucrările la 10 martie 2009.
Prima subcomisie numără 13 membri. A doua, 12.
Aşadar, patru documente fundamentale pentru democraţia din România, documente însumând peste 500 de pagini, au fost supuse examenului a 25 de cetăţeni, desemnaţi să ţină locul a 400 de parlamentari.
Potrivit anunţului făcut de Gheorghe Fluture, luni, 18 mai 2009, Coaliţia a decis ca la începutul lui iunie 2009 Codul Penal şi Codul Civil să fie adoptate prin asumarea răspunderii. Pentru a contracara reacţia vehementă a societăţii civile, Victor Ponta şi Daniel Buda au declarat că formele propuse spre adoptare prin asumare sunt deosebite de proiectele trimise de Guvern. Mai mult, în perioada următoare se va organiza o dezbatere amplă cu societatea civilă pentru a introduce noi amendamente.