Regimul comunist a recurs la metode netradiţionale ca să obţină cel de-al 61-lea vot necesar pentru alegerea preşedintelui ţării. Un deputat liberal s-a pomenit cu dosar penal, iar altuia i s-a propus să numească suma pentru care ar fi dispus să-şi vândă votul. Până la cea de-a doua tentativă de alegere a noului preşedinte al Republicii Moldova au mai rămas şase zile.
PRESIUNI ENORME
Liderii opoziţiei au confirmat că asupra deputaţilor din partidele lor se exercită presiuni enorme. Deşi au declarat că vor comunica despre fiecare caz după data de 28 mai, ei au lăsat să se înţeleagă că ar fi vorba chiar despre răpirea copiilor deputaţilor din opoziţie. Vicepreşedintele Alianţei Moldova Noastră, Veaceslav Untilă, a exemplificat într-o emisiune televizată: "I se fură copilul cuiva şi apoi i se propune: «Votezi comuniştii şi-ţi dăm copilul înapoi»".
Liderul PLDM, Vladimir Filat, a abordat şi el, ieri, ce-i drept discret, la o conferinţă de presă, acelaşi subiect: "Faptul că noi nu am ieşit până acum şi nu am vorbit despre cazuri concrete - ceea ce ţine de presiuni şi şantaj (...), dar atunci când se ajunge deja la copii... Aceasta nu înseamnă că noi nu vom vorbi despre aceste lucruri. Dar vom vorbi după data de 28 mai. Şi să nu creadă ei (comuniştii - n.r.) că vor reuşi, prin intimidare şi şantaj, să obţină încă patru ani de guvernare ruşinoasă în Republica Moldova", a menţionat Filat.
TENTATIVE DE CORUPERE
Vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, a comunicat că deputatului Vadim Vacarciuc i s-a propus să numească orice sumă pentru votul său, iar deputatul Ana Guţu s-a pomenit cu un dosar penal despre care nu ştie nimic: "Au existat tentative de corupere a membrilor fracţiunii Partidului Liberal. Vadim Vacarciuc, colegul nostru de la Bălţi, a fost abordat în sensul acesta. Am auzit, de asemenea, informaţii neconfirmate cu priv