Miile de victime ale abuzurilor sexuale si maltratarilor comise intre anii 1940 si 2000 in institutiile de educatie pentru copii conduse de Biserica Catolica irlandeza, proaspat dezvaluite intr-un raport de ancheta special, s-au declarat revoltate si umilite pentru faptul ca investigatia nu va avea nici o urmare in justitie.
Comisia pentru Anchetarea Abuzurilor impotriva Copiilor (CAAC) a constatat dupa ani de cercetari ca "abuzurile sexuale erau endemice in institutiile pentru baieti" si ceva mai rare in internatele de fete. "Autoritatile religioase stiau ca abuzurile sunt o problema persistenta in institutiile religioase" pentru baieti, potrivit documentului de 2.500 de pagini, care denunta in acelasi timp lipsa oricarei reactii din partea Bisericii, dar si a statului irlandez.
Violurile, bataile si umilintele comise de membri ai ordinelor religioase erau "rareori aduse la cunostinta Ministerului Educatiei de catre autoritatile religioase, din cauza unei culturi a tacerii", regreta Comisia de ancheta. Raportul stigmatizeaza si Ministerul Educatiei, care "in putinele ocazii in care era informat, devenea complice prin tacere".
Asociatia victimelor care au suferit in copilarie abuzuri in internatele catolice irlandeze, care a militat si participat activ la dezvaluirea ororilor, s-a declarat ieri "inselata si pacalita" de absenta oricarei puneri sub acuzare, ca si de ascunderea in continuare a numelor preotilor si calugarilor tortionari. CAAC nu a putut publica numele celor incriminati din cauza unei decizii judecatoresti. In 2004, organizatia catolica Congregatia Fratilor Crestini a cerut si a obtinut in instanta eliminarea din viitorul raport al CAAC a numelor membrilor sai, decedati sau inca in viata.
Miile de victime ale abuzurilor sexuale si maltratarilor comise intre anii 1940 si 2000 in institutiile de educatie pentru copii condu