Centrele de adicţie mai pot asigura tratamentul dependenţilor de droguri doar până în iunie. Fondurile sunt blocate, iar o decizie privind soarta centrelor întârzie. Sursa: Reuters
Zeci de mii de consumatori de heroină, care beneficiază în acest moment de tratament cu metadonă, se vor întoarce, peste aproximativ două săptămâni, în braţele viciului. Aşa avertizează specialiştii care lucrează în centrele de adicţie - subordonate până nu demult Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) şi în privinţa cărora autorităţile întârzie să ia o decizie.
„Fondurile pentru achiziţionarea metadonei (folosită ca tratament substitutiv) sunt blocate, la ANA domneşte haosul, iar rezervele de tratament se vor epuiza în iunie”, au confirmat şi surse din cadrul agenţiei.
Specialiştii sunt convinşi că dependenţii de droguri nu mai au nicio speranţă şi că, în special în Capitală - unde sunt concentraţi majoritatea toxicomanilor - edilii locali, în subordinea cărora vor ajunge în cele din urmă centrele, vor insista pentru desfiinţarea lor. „Astfel, cred ei că vor obţine voturi care să le aducă noi mandate”, susţin sursele citate.
Ei sunt combătuţi, fără argumente solide însă, de noul şef al ANA, comisarul-şef Maximilian Nicolae, care susţine că temerile medicilor şi psihiatrilor sunt nefondate, întrucât s-au luat deja măsuri pentru ca aceste centre să-şi continue activitatea.
„Există asigurarea financiară pentru faza de tratament. Demersurile au fost făcute, astfel încât să nu existe întreruperi ale tratamentului”, a declarat acesta. Mai mult, Nicolae a dat asigurări că nu au fost abandonate nici discuţiile cu oficiali ai Ministerului Sănătăţii (MS) privind preluarea centrelor.
„Dependenţii sunt consideraţi infractori”
„Tratamentul cu metadonă a junge până în iunie! În momentul ăsta nu se ştie nimic. Nu se şti