Senatul american a aprobat ieri alocarea a 91 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului împotriva terorismului, informează Bloomberg.
Au fost 86 de voturi pentru şi doar trei împotrivă. Prin alocarea acestei sume, costul total al conflictelor din Irak şi Afganistan a depăşit 900 de miliarde de dolari.
Specialiştii cred că pragul trilionului va fi depăşit în această vară. Costurile sunt imense, americanii cheltuind, anual, câte 770.000 de dolari pentru fiecare soldat din zona de conflict. La sfârşitul lui 2009, armata americană din Afganistan va număra 68.000 de membri.
Al doilea cel mai scump război
Ofensiva anti-teroriste, începută în 2001 de administraţia Bush, costă de zece ori mai mult decât Războiului din Golf, de la începutul anilor '90.
Comparaţiile pot continua, preţul acestui conflict fiind mai mare decât suma totală alocată pentru campaniile din Vietnam sau Coreea.
Totuşi, cel mai costisitor conflict pentru statul american rămâne al Doilea Război Mondial, care a costat peste 3,5 trilioane de dolari.
Fotografiile abuzurilor rămân la secret
Dezbaterea publicării imaginilor în care sunt surprinse abuzurile înfăptuite de soldaţii americani împotriva prizonierilor din Irak şi Afganistan a luat sfârşit.
Senatorii au votat împotriva publicării fotografiilor, stabilind că acestea nu intră sub incidenţa legii Libertăţii de Informare.
Obama „ascunde” pozele cu abuzuri
FMI a avut emoţii
Tot ieri, senatorii americani au susţinut planul lui Obama de a sprijini Fondul Monetar Internaţional (FMI). Votanţii au respins (64 împotrivă, 30 pentru) o încercare de a diminua ajutorul de 108 miliarde pentru FMI.
Totuşi, votul Camerei Reprezentanţilor se anunţa mai dificil. Criticii susţin că Statele Unite