Guvernatorul BNR exclude finanţarea directă a sistemului bancar. Banca centrală încearcă să convingă capitalul privat să rămână în România.
România încă este dependentă de fluxurile de capital extern, a evidenţiat ieri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, cu prilejul Forumului Financiar Central şi Sud-Est European organizat la Bucureşti. Acesta însă nu poate fi atras decât prin „importul de încredere“.
„Ideal ar fi să avem economisire internă semnificativă pentru a nu depinde într-atât de investitorii externi, dar nu întrevăd o astfel de situaţie într-un orizont de timp previzibil. Avem nevoie de capital străin pentru dezvoltare şi trebuie să îl câştigăm. Întrebat cum se câştigă un război, Napoleon a răspuns „Bani. Bani. Bani“. Pentru a-i câştiga pe investitori, noi trebuie să spunem: „Încredere. Încredere. Încredere“, a declarat Isărescu.
„Este clar acum că omenirea se află la sfârşitul mai multor cicluri. Nu cred că este vorba numai de un ciclu economic obişnuit, ci de unul extins de 40 de ani şi nu este exclus să fie vorba chiar de finele unui ciclu secular“, şi-a început Mugur Isărescu expunerea, subliniind însă că problematica pe care o vizează este aceea pe termen mediu.
„Evoluţia economică este ciclică, fiind strict legată de mişcarea capitalului privat, iar perioadele de recesiune sunt inevitabile. Autorităţile pot cel mult să atenueze din magnitudine, însă este limpede că banii publici sau cei contractaţi de la instituţiile financiare internaţionale nu sunt suficienţi pentru a compensa retragerea investitorilor privaţi. Este o chestiune strict cantitativă“, a explicat guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a precizat că vizează încurajarea capitalului privat să rămână în ţară, însă nu prin constrângeri, ci prin mijloace de recompensare. „Ar fi cu totul greşit să procedăm altfel“, a spus şeful băncii centrale, amintind sin