"Suedezii - scria recent cotidianul ”Expressen” - sunt campioni la concedii medicale, în acelaşi timp ei se află printre popoarele cele mai sănătoase din Europa.” Motiv suficient de temeinic, cred gazetarii suedezi, pentru a se intreprinde o investigaţie foarte serioasă pe această temă.
BOLNAVI SAU BOLNAVI ÎNCHIPUIŢI?
Din capul locului, jurnalista Ann Heberlein taie în carne vie: "În Europa, suedezii sunt cei care cad bolnavi cel mai des, asta dacă vom considera că a fi în concediu medical şi a fi cu adevărat bolnav este unul şi acelaşi lucru." După care pune un accent mai apăsat: "Unii s-ar putea îndoi şi ar putea insinua că aceia care se află în concediu medical nu au, cu toţii, o justificare şi că unii dintre cei care îşi afişează paloarea sunt pe atât de bolnavi pe cât se pretind".
De aici, întrebările vin în cascadă: " Cum se face că suedezii stau în concedii medicale, în medie patruzeci de zile pe an, în vreme ce germanii stau cam zece zile?" Pentru a răspunde: "Este, aici, un paradox în măsura în care suedezii duc o viaţă mai degrabă sănătoasă, fac sport, au grijă de corpul lor sau de sănătatea lor, sunt perfect conştienţi de importanţa alimentaţiei pentru bunăstarea lor şi îşi consumă avutul pe produse dietetice ".
Statisticile îi oferă jurnalistei argumente zdrobitoare: între 1997 şi 2007, scutirile medicale au costat colectivităţile circa 1000 de milioane de coroane (9,3 miliarde de euro). "Aici nu mai este vorba despre nişte sume oarecare. Aici trebuie să vedem.o problemă a socială, deopotrivă, de ordin economic şi social - avertizează spirite lucide, responsabile" - trage jurnalista semnalul de alarmă... "De aceea - pune, tot ea, punctul pe I -, este de mirare că studiul "Vremea bolnavilor", realizat de etnologii Jonas Frykmann şi Kjell Hansen nu a reuşit să atragă atenţia." Doar cotidianul " Svenska Dagblates