Reprezentantii Uniunii Europene vor incerca sa-l convinga pe presedintele rus Dmitri Medvedev sa renunte la o serie de taxe vamale, considerate protectioniste, impuse anul trecut pe fondul crizei financiare, pentru automobile, combine agricole, produse din otel, produse agricole sau electrocasnice.
Oficialii Uniunii Europene si cei rusi s-au reunit ieri la Habarovsk, in Extremul Orient rus, in prima zi a summit-ului UE-Rusia si urmeaza azi sa discute (in ultima zi a intalnirii) despre securitatea energetica si relatiile comerciale. Analistii sunt sceptici insa in privinta obtinerii unor rezultate concrete.
Tensiunile politice au umbrit atmosfera in ciuda relatiilor comerciale intense dintre UE si Rusia. Analistii se asteapta la discutii dificile, care vor purta amprenta conflictelor din trecut, in special a crizei gazelor din luna ianuarie si a conflictului ruso-gerogian de anul trecut.
UE vrea un mecanism de alerta in cazul in care ramane fara gaz
Bruxellesul a trimis saptamana trecuta o propunere Moscovei pentru crearea unui sistem de alerta in cazul in care Rusia va inchide conducta de gaze catre UE, asa cum s-a intalmplat in luna ianuarie. Atunci, compania rusa Gazprom a decis intreruperea livrarilor de gaze catre Ucraina, pe fondul unui scandal legat de plata unei datorii, conflict ce a afectat intreaga Europa.
UE va incerca astfel in cadrul summit-ului sa puna bazele unui mecanism care sa previna dezastrul din ianuarie, care l-a facut pe presedintele Comisiei Europene Jos Manuel Barroso sa considere Moscova un furnizor "nefiabil".
Alaturi de Barroso, la Habarovsk se afla si presedintele ceh Vaclav Klaus, un eurosceptic declarat, a carui tara asigura in prezent presedintia rotativa a UE, si Inalt Reprezentantul pentru Politica Externa Javier Solana.
Intre 12 si 15% din exporturile europene de marfuri catre Rusia (1