Nici bine nu a dat căldura, că s-au umplut marginile de pădure de pături, grătare şi piele arsă de soare. Tot Braşovul iese săptămânal la aer, pentru a se bucura de vremea frumoasă şi de un bronz cât mai intens. De dimineaţă de la opt şi până după ora patru sau cinci, nu mai găseşti loc nici să stai în picioare între păturile aliniate pe iarbă. De la Timiş la Podu Olt, Zizin sau Moacşa, oamenii se bronzează. Din păcate, bronzul în toiul amiezii nu e cura preferată a pielii. Cremele de protecţie solară nu sunt favoritele tuturor, majoritatea oamenilor trecuţi de 40 de ani mergând pe principiul că „dacă niciodată nu mi s-a întâmplat nimic, nu o să se întâmple tocmai acum”. Din păcate, razele ultraviolete fac din ce în ce mai multe victime şi consecinţele expunerii îndelungate la soare se simt pe termen lung.
Frisoane şi febră
Insolaţiile sunt cea mai mică problemă pe care oamenii o pot avea din cauza soarelui, ea tratându-se în maxim două zile, deşi şi ele sunt neplăcute din cauza stării generale de rău, completate cu greaţă, vărsături şi cefalee. Simptomele acestea se tratează medicamentos. Frisoanele şi febra reprezintă şi ele semne ale insolaţiei, alături de înroşirea generală a pielii. În cazurile foarte grave de insolaţie, aceasta poate pune chiar viaţa persoanei în pericol din cauza faptului că organismul se supraîncălzeşte şi nu e capabil să îşi autoregleze temperatura.
Cancerul de piele
Printre cele mai grave maladii provocate de soare se numără şi cancerul de piele, care în ultimul timp pare să îşi facă de cap şi să atace din ce în ce mai multe persoane. Cancerul de piele reprezintă o creştere anormală a celulelor pielii şi apare mai frecvent pe zonele de tegument expuse la soare.
Asta nu înseamnă să nu mai ieşim din casă, dar e important să învăţăm că în timpul amiezii pielea trebuie protejată şi acoperită cât mai