In volumul comemorativ „Din viata regelui Carol I", cuprinzand "marturii contimporane si documente inedite culese de Al. Tzigara-Samurcas", volum aparut in 1939, cu prilejul centenarului nasterii intemeietorului dinastiei regale a Romaniei, exista si o marturisire memorialistica a generalului Ion Istrati, aghiotantul suveranului intre 1892 si 1897.
Profesor la Scoala de Artilerie si Geniu, Ion Istrati a fost mai intai ofiter de ordonanta al ministrului de Razboi, dupa care a intrat – avand gradul de maior – in serviciul regelui. Era aghiotantul acestuia cand Ferdinand, principele mostenitor, s-a logodit si apoi s-a casatorit cu principesa Maria de Marea Britanie.
A urcat treptele ierarhiei militare ajungand general, grad cu care a participat la Primul Razboi Mondial in calitate de comandant al Diviziei a VII-a. In paranteza fie spus, un dictionar al armatei romane in vremea primei conflagratii mondiale, dupa modelul celui care a fost alcatuit pentru cea de-a doua conflagratie, ar fi deosebit de necesar.
Generalul Ion Istrati era originar din Tecuci, nefiind inrudit nici cu Panait Istrati, nici – desi moldoveneasca si ea – cu familia episcopului de Husi Meletie Istrati, din care s-au remarcat fratele sau, scriitorul Neculai Istrati, si nepotul de fiu al acestuia, cantaretul de opera Edgar Istratty. Precizarile despre familia generalului Ion Istrati le datorez doamnei Ioana Ghyka, urmasa a domnitorului Grigore Alexandru Ghyka. Doamna Ioana Ghyka – la rugamintea mea – le-a intervievat genealogic, in martie 1989, pe fiicele generalului, pe atunci nonagenare.
Ion Istrati era fiul lui Gheorghe Istrate (numele de familie apare scris atat cu "e", cat si cu "i" final) si al sotiei sale Elena, nascuta Serbanescu. Generalul a avut un frate Dumitru (zis Tache), ofiter si el, casatorit de doua ori: mai intai cu Elena Craescu, iar apoi cu Maria