SĂNĂTATE. Ieri a fost lansat şi pe piaţa din România inelul cu hormoni, o metodă de contracepţie uşor de utilizat. Sursa: Vlad Stănescu
Deşi româncele au acum la dispoziţie din ce în ce mai multe tipuri de produse contraceptive, medicii se plâng că rata avorturilor este crescută, în comparaţie cu ţările vest-europene.
„După douăzeci de ani de la liberalizarea avorturilor, cu o paletă atât de largă de contraceptive, femeile nu ar trebui să mai apeleze la chiuretaje. Aşa cum îşi aleg manichiurista sau coaforul, tot aşa ar trebui să procedeze şi cu pilulele şi să opteze pentru ceea ce li se potriveşte”, a spus ginecologul Virgil Ancăr, de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, din Bucureşti, cu ocazia lansării unui nou contraceptiv pe piaţa farmaceutică de la noi.
Impregnat cu doze mici de hormoni
În România, dintre cele 5,5 milioane de femei aflate la vârsta fertilă, doar 3,5 milioane beneficiază de o metodă contraceptivă, spun medicii. Cele mai multe folosesc pilulele combinate, cu estrogen şi progesteron, dar, de astăzi, au posibilitatea să cumpere din farmacii şi inele contraceptive, aşa cum este Nuva- Ring, lansat ieri.
„Inelul este impregnat cu hormoni, iar doza eliminată este cea mai mică posibilă”, declară ginecologul Ruxandra Dumirescu, de la Spitalul „Cantacuzino” din Bucureşti. Specialistul spune că a prescris deja inelul pentru 40 de femei şi că niciuna nu s-a plâns de efecte secundare. Inelul se introduce în prima zi a menstruaţiei şi se scoate după 21 de zile, când trebuie înlocuit cu altul, întrucât scade doza de hormoni conţinută. „Ca şi la pilule, se poate face pauză o săptămână, apoi se pune altul”, precizează Ruxandra Dumitrescu. Dacă urmează să plecaţi în concediu şi nu doriţi să aveţi menstruaţie puteţi sări pauza de şapte zile şi să vă introduceţi un alt inel.
Indicat „uitucelor”