Relaţia România - Moldova, Parteneriatul Estic şi energia au adus tot atâtea motive de neînţelegere în relaţia Bruxelles - Moscova. Sursa: AFP
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a reproşat ieri liderilor UE parteneriatul lor cu fostele republici sovietice şi a fluturat ameninţarea unei noi crize a gazului, subiect veşnic neplăcut pentru urechile europenilor, potrivit Reuters. Reuniunea din orăşelul Habarovsk, care i-a adus pe preşedintele ceh, Vaclav Klaus, şi pe şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la 8.000 de km est de Bruxelles, a arătat cu precizie distanţa dintre poziţiile oficialilor europeni şi ruşi.
România, pe lista dezacordurilor
Relaţia României cu Moldova a fost discutată la summit, potrivit adjunctului ministrului de externe rus, Aleksandr Gruşko. „Federaţia Rusă a atras atenţia asupra necesităţii intensificării cooperării cu România, pentru ca această ţară să înceteze presiunile politice asupra Moldovei şi să recunoască definitiv independenţa acestui stat”, a precizat Gruşko, potrivit Mediafax. Un subiect mai important a fost însă Parteneriatul Estic, dintre UE şi şase foste republici sovietice, inclusiv Ucraina, Moldova şi Belarus.
„Nu am vrea ca Parteneriatul Estic să se transforme într- unul împotriva Rusiei” a subliniat Medvedev. Vaclav Klaus, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, a ţinut să sublinieze caracterul „pozitiv” al proiectului. Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Javier Solana, a plusat chiar, invitând Rusia „să participe la programele Parteneriatului Estic”, fără a detalia însă ce ar presupune această participare.
Insecuritatea energetică
Energia a rămas cea mai sensibilă temă. Preşedintele rus a folosit ocazia pentru a se delimita de responsabilitatea pentru un nou război al gazelor. „Rusia nu va da nicio garanţie că nu va m