Criza economica va avea un impact fundamental asupra comportamentului consumatorilor din intreaga lume, acestia renuntand la cumparaturile pe baza impulsului si fiind mult mai cumpatati, cred specialistii.
Spre deosebire de recesiunea din anii 1930, de aceasta data oamenii isi pun "semne de carte", tin minte tot ce se intampla si ce au gresit, pentru a nu repeta greseala.
Acest comportament a fost generat de prabusirea unor simboluri ale stabilitatii - cel putin pana la criza - precum Lehman Brothers, spune consultantul danez Martin Lindstrom, una dintre personalitatile prezente in Top 100 Cei Mai Influenti Oameni din Lume al revistei Time
si autor al cartii "Buyology: Truth and Lies About Why We Buy" ("Stiinta cumparaturilor: Adevar si minciuni despre motivele pentru care cumparam").
"De aceasta data, daca lucrurile se vor imbunatati, oamenii nu vor mai da iama in magazine, sa cumpere de parca nici nu ar fi existat o recesiune. Pana la urma, oamenii vor dori sa cumpere ceva practic, pentru a-si imbunatati vietile intr-un mod concret", a spus Lindstrom.
Potrivit teoriilor sale, fiintele umane au un mecanism de supravietuire care se activeaza si in cazul cheltuielilor. Practic, dupa ce ne-am "ars" in timpul crizei, cand aceasta se va incheia, din intuitie, vom inclina mai mult spre economisire, decat spre aruncarea banilor, dupa cum am facut pana acum, chiar daca nu ne vom da seama, la nivel constient, de acest lucru.
Ce vor face companiile pentru a ne determina sa cumparam
Companiile stiu foarte bine ca oamenii au, in continuare, bani, dar nu vor sa-i cheltuie, de frica unor pierderi mari in viitor. Prin urmare, trebuie sa gaseasca punctul sensibil, prin care sa-i determine sa cumpere.
Un exemplu foarte bun in acest sens este producatorul auto Hyundai, care a promis ca masina poa