Banca Naţională a României (BNR) nu agreează majorarea salariului minim de la 600 de lei la 800 de lei, argumentând prin faptul că o creştere de peste 30% ne duce într-o criză permanentă, deoarece diferenţa dintre această majorare şi productivitatea muncii ajunge fie în inflaţie, fie în deprecierea monedei naţionale.
Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat, ieri, la Târgu-Mureş, că speră, „din prostie”, că nu vor exista în 2009, an electoral, excese fiscale şi salariale, aşa cum s-a întâmplat anul trecut, când de asemenea au avut loc alegeri. „De ce sperăm? Nu ştiu... din prostie. Nu ştiu de ce sperăm. Pentru că văd că sindicatele iarăşi vorbesc de creşterea salariului minim de la 600 la 800 (de lei - n.r)”, a spus Lazea.
Oficialul BNR susţine în schimb că nu este cazul să ne facem probleme din cauza inflaţiei, dacă aceasta nu mai creşte, însă dacă ajunge la 10% vom avea mari probleme. În ceea ce priveşte taxa „Robin Hood”, anunţată recent de premierul Emil Boc ca o măsură de protecţie împotriva băncilor străine să nu retragă liniile de finanţare, Lazea a precizat că „ar pune gaz pe foc şi ar îndepărta şi mai tare instituţiile financiare”.
Prezent la lucrări, preşedintele Institutului Bancar Român, Petru Rareş, a declarat că în sistemul bancar din România lucrează 70.622 de angajaţi, cu 1.200 mai puţini decât la finalul anului trecut. Petru Rareş a criticat faptul că numărul angajaţilor din teritoriu scade, în timp ce al celor de la centru creşte.