Sarbatoarea este momentul cand moastele Sfantului Nicolae, binecunoscutul Mos Nicolae cel darnic, au fost mutate la Bari, Italia.
Pentru lipovenii din Slava Rusa, una dintre cele mai omogene comunitati de ortodocsi de rit vechi din tara, este sarbatoarea hramului uneia dintre bisericile din localitate. Este momentul cand fiii satului vin acasa, pentru a sarbatori in familie. Comunitatea a avut de suferit serios dupa ’89 cand lipsa banilor si a locurilor de munca a condus la un adevarat exod al lipovenilor spre Italia, Spania sau Israel. Acum, o parte dintre ei se intorc acasa din cauza crizei economice, cautandu-si alte meleaguri spre care sa se indrepte. O parte s-au orientat deja spre Cipru, dar conditiile de acolo nu le ofera aceleasi satisfactii materiale ca la italieni sau spanioli. Satul Slava Rusa este una dintre localitatile cu cele mai multe biserici.
Aici, comunitatea "din sat", lipovenii de rit vechi, popovitii, au doua biserici, dar exista si o mica comunitate de ortodocsi de rit stravechi, bezpopovitii, care au o biserica, precum si o comunitate de romani care au la randul lor o biserica. Acestora li se adauga si cele doua manastiri (Uspenia, de calugari, si Vovidenia, de maicute), fiecare cu cate doua biserici (una de iarna si cealalta, mai mare, de vara).
Sarbatoarea este momentul cand moastele Sfantului Nicolae, binecunoscutul Mos Nicolae cel darnic, au fost mutate la Bari, Italia.
Pentru lipovenii din Slava Rusa, una dintre cele mai omogene comunitati de ortodocsi de rit vechi din tara, este sarbatoarea hramului uneia dintre bisericile din localitate. Este momentul cand fiii satului vin acasa, pentru a sarbatori in familie. Comunitatea a avut de suferit serios dupa ’89 cand lipsa banilor si a locurilor de munca a condus la un adevarat exod al lipovenilor spre Italia, Spania sau Israel. Acum, o parte dintre