Moartea lui Eminescu, notata in cronici de epoca
15 IUNIE
* "...Dimineata, el ceru sa i se dea un pahar cu lapte si ceru sa i se trimeata Dr. Sutu, caci vru sa vorbeasca cu el. Era in momente de luciditate. Doctorul intrebandu-l cum se simte, Eminescu raspunde ca are dureri in tot corpul, cari ii casuneaza mult rau... Doctorul Sutu facu eforturi sa-l linisteasca si poetul intra in camera sa sa se culce. Peste o ora, intrand din nou la el, constata moartea poetului". (Ziarele)
* Titu Maiorescu noteaza in jurnalul sau intim: "Pe la 6 ore a venit Stemil si Vitzu la mine sa-mi spuna ca astazi pe la 3 ore a murit Eminescu, in institutul de alienati al d-rului Sutzu (Strada Plantelor, Bucuresti) de o embolie".
* "La moartea lui Eminescu s-au gasit doua caiete, groase de doua degete, unul lung cam de 30 cm, lat de 20 cm, si altul lung cam de 26 cm si lat de 18 cm. Caetele erau legate in marochin si fiecare era prevazut cu doua broaste cu o cheie. Erau nescrise"... (cf. Corneliu Botez)
* Autopsia efectuata la dorinta expresa a lui Titu Maiorescu a constatat ca creierul lui Eminescu avea o greutate de 1400 grame. "Emisferul stang singur cantaria 595 grame, cel drept 555, fara cerebel. Partea psihica a creerilor era aproape total ulcerata, in emisferul stang; chiar si cea psiho-motrice; membranele creerilor, injectate si aderente. Circumvolutiunile mult desvoltate si adanci. Inima in stare de ipertrofie pasiva cu degenerarea grasoasa a tesutului muscular; la radacina aortei s-a constatat inceputul unui proces ateromatos, iar valvulele inimii erau intacte"...
* Doctorul G. Marinescu cere colegilor sai, doctorii Sutu si Alexeanu, sa-i trimita creierul poetului pentru analize de laborator. Acestia ii trimit, intr-un recipient de sticla, cele doua emisfere cerebrale, fara cerebel. Mult mai tarziu, in 1914, doctorul G. Marinescu avea sa s