Studentii inscrisi la taxa in universitatile de stat nu aduc acestor institutii un venit suplimentar, iar in multe cazuri sumele pe care acestia le platesc nu acopera in totalitate costurile de pregatire, diferenta fiind suportata de stat, arata un studiu prezentat ieri de Ministerul Educatiei. De exemplu, la Universitatea "Politehnica" din Bucuresti, cea mai mare taxa de studii este 2.800 lei pe an, care acopera numai 65% din costurile pentru pregatirea unui student. La Academia de Studii Economice din Capitala, taxele se ridica la 2.400 lei pe an, insa suma necesara pregatirii unui student este de 2.510 lei pe an.
Potrivit studiului, statul acopera diferentele necesare pentru asigurarea pregatirii studentilor inscrisi pe locurile cu taxa. Din totalul veniturilor universitatilor, mai putin de 20% sunt asigurate din taxele de studii. In 2008, contributia statului la finantarea universitatilor a fost de 3,76 miliarde lei, iar 0,44 miliarde au provenit din taxele de studii. Cu acesti bani se pregatesc cei aproximativ 524.000 studenti din universitatile publice.
Pe de alta parte, in cele 67 de universitati private din tara sunt inscrisi 400.000 de studenti, iar Ministerul Educatiei estimeaza ca pentru pregatirea lor aceste institutii a cheltuit, anul trecut, 734 milioane lei. Potrivit Ministerului Educatiei, suma cheltuita in 2008 in sectorul privat este atat de mica pentru ca aceste institutii s-ar axa pe programe de studii cu costuri reduse, cum ar fi Dreptul si Economia, si realizeaza un volum mai mic de cercetare, au grupe de studenti mai mari, iar un numar mare dintre acestia sunt inscrisi in programele cu frecventa redusa. Studiul a fost realizat pe baza unor cercetari realizate cu experti ai Bancii Mondiale, in prima parte a anului 2008.
Studentii inscrisi la taxa in universitatile de stat nu aduc acestor institutii un venit suplime