Oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu împărtăşesc viziunea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, potrivit căreia am trecut deja de greul crizei şi urmează doar să ne revenim. În opinia lui Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului în România, cel care a condus discuţiile în timpul negocierii acordului de finanţare externă de 19,5 miliarde de euro, spune că România nu a atins încă punctul de jos al căderii. „Rezultatele pe primul trimestru au fost mai rele decât ne-am aşteptat”, a declarat Franks, ieri, la o conferinţă de presă.
În opinia sa, mai urmează câteva trimestre în care economia noastră va scădea comparativ cu trimestrul precedent, urmând ca revenirea să de ma - reze cel mai devreme către finele acestui an - începutul anului viitor. În viziunea oficialului FMI, criza în economia românească va evolua cel mai probabil în formă de „U”, adică după cădere va trece o anumită perioadă până când vom începe să ne revenim.
Acordul cu FMI va fi făcut public
Franks a precizat că acordul de împrumut semnat de România şi FMI va fi făcut public în zilele următoare. El a mai afirmat că, în cadrul discuţiilor avute săptămâna aceasta la Bruxelles cu reprezentanţii CE, ai BNR şi din nouă bănci mari care au filiale în România, s-a convenit la un acord între părţi. Astfel, instituţiile de creditare „s-au angajat să furnizeze capital suplimentar către sucursalele lor, pentru a păstra un nivel de capitalizare adecvat în această perioadă dificilă”, a spus oficialul FMI.
El a adăugat că băncile au fost de acord să-şi menţină expunerea din România pe perioada derulării programului cu FMI. Franks a mai spus că, din cauza recesiunii prin care trecem, numărul de şomeri din România va continua să crească pe tot parcursul acestui an, abia în 2010 urmând să vedem o scădere.
„O secetă severă în acest an va avea u