Dolarul american a pierdut teren in fata celorlalte monede principale, in ultimele luni, chiar daca bursa a mai crescut, iar investitorii estimeaza o redresare economica mai rapida.
Saptamana aceasta, euro a atins nivelul maxim, fata de dolar, din ultimele cinci luni, in timp ce lira sterlina a ajuns la nivelul cel mai ridicat din luna noiembrie a anului trecut. De asemenea, in ultimul timp, dolarul s-a depreciat si fata de yen, relateaza CNN.
In ciuda problemelor cu care se confrunta economia americana, investitorii s-au indreptat spre dolar, pentru ca ofera o oarecare stabilitate. Indiferent cat de prost stateau lucrurile in SUA, in Europa pareau sa fie intr-o stare si mai rea.
In plus, exista si conceptia conform careia, avand in vedere ca SUA a fost prima tara care a intrat in criza, probabil va fi si prima care o sa se redreseze. Astfel, investitorii s-au repezit sa cumpere actiuni, iar dolarul nu mai este considerat moneda cea mai sigura pentru depozite.
"Dolarul este supus la presiune. Pe masura ce situatia economica pare sa se stabilizeze, cererea pentru dolar, ca moneda sigura, scade", a spus Brian Dolan, strategist valutar pentru FOREX.com.
Deprecierea dolarului poate avea consecinte negative, ducand la o crestere subita a preturilor, in special cel al petrolului. Daca pretul barilului de petrol se stabilizeaza in jurul valorii de 60 de dolari, nu va insemna, neaparat, sfarsitul sperantelor de redresare economica.
Dar, daca dolarul scade si mai mult, preturile la petrol se vor majora considerabil, avand un impact puternic asupra consumatorilor, cum s-a intamplat vara trecuta.
De asemenea, un dolar slab cotat ar creste preturile bunurilor importate si ar diminua puterea de cumparare.
Avantajele scaderii dolarului
Multe companii multinationale, cu sediul