Cultura face nopti albe in Bucuresti
Noapte magica in Bucuresti. Mii de oameni au iesit pe strazi in seara zilei de sambata, 16 mai, pentru a vizita cele mai importante muzee din capitala. Greu de crezut, dar adevarat: cultura face nopti albe in Romania. 11 muzee au fost deschise pana tarziu in noapte, unele pana in zori, iar intrarea a fost gratuita. Circuitul a inclus expozitii, spectacole de muzica, dans, teatru si film, proiectii in aer liber si evenimente speciale interactive si a fost sprijinit de o linie speciala RATB, care a facut legatura intre muzee, pana la ora patru dimineata.
Evenimentul a fost initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta si s-a aflat sub patronajul lui Terry Davis, Secretarul General al Consiliului Europei. Noaptea alba a muzeelor s-a desfasurat in intreaga Europa, iar anul acesta a participat si UNESCO, in calitate de patron. Partener oficial al evenimentului la noi a fost Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania. Pe langa muzeele din Bucuresti, au mai participat la eveniment alte 18 localitati din intreaga tara, cu 24 de muzee, de la Muzeul Viticulturii si Pomiculturii din Golesti, la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, de la Bruckenthal, la Muzeul National al Petrolului din Ploiesti sau Complexul Muzeal Moldova din Iasi.
O fereastra spre trecut
La Muzeul National de Istorie e forfota mare. Sub titlul "O fereastra
Muzeul de Istorie spre trecut", noaptea se anunta lunga si plina de lucruri interesante. Domnite in vesminte bogate si grele se strecoara printre vizitatori, cavaleri mici si mari pandesc pe dupa colt, garzile fac demonstratii. Intr-un colt, asezati direct pe podea, cei mici aplauda marionetele "Vasilache si Marioara". Alti copii invata sa caligrafieze litere intortocheate, precum cele din manuscrisele medievale. La o masuta, cativa prichindei invata