» O mica parte din proiectele europene depuse de avicultori au primit finantare integrala, iar acestia se confrunta cu dificultati financiare.
Criza financiara nu a ocolit industria romaneasca a carnii de pui si asa destul de incercata in ultimii ani de "valurile" succesive de gripa aviara. Chiar daca nu se pot plange ca le-au scazut vanzarile, patronii din domeniul avicol au alte probleme pe cap, cum ar fi lipsa lichiditatilor, preconizata scumpire a furajelor, probabila pierdere a subventiilor primite de la stat si blocarea accesului la fondurile europene.
Daca lipsa lichiditatilor poate fi pusa si pe seama crizei economice, in cazul blocarii accesului la fondurile europene vina le apartine si autoritatilor. Doar o parte infima din proiectele depuse de catre firme anul trecut la agentiile judetene pentru interventie si plati in agricultura au primit finantarea integrala, lucru care pune companiile in situatii foarte dificile. Practic, acestea sunt nevoite sa plateasca singure impumuturile luate de la banci pentru inceperea investitiilor, pentru ca nu au mai primit transele de finantare din bani europeni. Acest blocaj nu afecteaza doar afacerile din domeniul avicol, ci pe toate cele din agricultura.
O alta problema, cu un impact mult mai mare asupra consumatorilor, o reprezinta posiblitatea ca, in perioada urmatoare, carnea de pui produsa in Romania sa se scumpeasca din cauza cresterii preturilor la furaje. Acest scenariu este foarte probabil, pentru ca seceta este deja instalata in anumite zone ale tarii si va duce la scumpirea cerealelor. Producatorii de carne de pui sunt de parere ca piata nu va mai suporta o crestere a preturilor din cauza greutatilor financiare cu care se confrunta multi dintre romani.
Daca anii trecuti Ministerul Agriculturii le-a platit fara probleme fermelor avicole subventia de 1,6 lei pe cap de pui aba