Andrei Neguţă, ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, şi-a depus ieri candidatura pentru funcţia de şef al statului, el având susţinerea a 16 deputaţi comunişti, scrie „Jurnal de Chişinău”.
Alţi 15 deputaţi ai Partidului Comuniştilor sprijină candidatura premierului Zinaida Greceanîi, care după ce a obţinut 60 de voturi la scrutinul de miercuri - cu unul mai puţin decât avea nevoie pentru a fi aleasă - îşi mai încearcă o dată norocul pe 28 mai. Dacă nici unul dintre cei doi nu obţine, joi, necesarul de 61 de voturi din partea deputaţilor, parlamentul de la Chişinău va fi dizolvat şi se vor organiza alegeri anticipate.
Cele trei formaţiuni parlamentare de opoziţie din Republica Moldova - Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa „Moldova Noastră” - au anunţat deja că vor boicota şi votul de săptămâna viitoare. „Comuniştii, prin tot ceea ce fac, arată că doresc alegeri anticipate. Noi nu avem decât să-i susţinem şi sunt sigur că vom avea un scor mai mare ca la precedentele alegeri”, a declarat, după scrutinul de miercuri, Serafim Urechean, liderul Alianţei „Moldova Noastră”.
Voronin, presat de opoziţie să demisioneze
Partidul Liberal Democrat (PLDM) i-a cerut demisia lui Vladimir Voronin din funcţia de preşedinte al ţării, invocând incompatibilitatea dintre această cali tate şi mandatul de deputat. Potrivit preşedintelui PLDM, Vlad Filat, refuzul lui Voronin de a renunţa la preşedinţie are ca scop uzurparea puterii în stat, care se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 15 ani.
Voronin „trebuie să-şi depună demisia din funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi să exercite aceste atribuţii din postura de preşedinte al parlamentului, în conformitate cu art. 91 al Constituţiei”, susţine Filat. Articolul menţionat prevede că, dacă funcţia de şef al statului devine vacantă, interimatul se as