Unii dintre pedelisti, probabil nu majoritatea, si-ar dori sa aiba doua voturi la europarlamentare. Unul sa il dea pe lista partidului, iar unul sa-l pastreze pentru mezina presedintelui. Un non-combat la vedere se observa si din partea pesedistilor si penelistilor cand vine vorba de EBa.
Putem sa spunem ca nimeni nu se indoieste de faptul ca Elena Basescu va ajunge la Bruxelles si atunci varianta logica este sa nu irosesti resurse intr-o lupta pe care nu poti sa o castigi.
Sau ca partidele au sperat ca va pierde "pe mana ei", prin gafele pe care le face, prin inconsistenta politica evidenta, prin scaderea popularitatii tatalui sau, care sa se reflecte si in voturile date Elenei Basescu.
Totusi, sondajele realizate arata altceva: succes garantat, electorat luat de la toate partidele, votanti care o plac pe EBa, dar care sunt contra lui Traian Basescu.
In aceste conditii, poate ca explicatia blatului este ca popularitatea Elenei Basescu este suficient de mare incat politicienii sa se teama ca un vot de blam pentru ea ar echivala cu o scadere de simpatie din partea electoratului pentru "atacator".
Chiar si asa, faptul ca electoratul noului brand este unul variat, care aduna voturi din mai toate paturile, ar justifica o atitudine mai combativa din partea contracandidatilor Elenei Basescu. De ce nu e asa?
O alta teorie ar putea consta in speranta ca intarirea Elenei Basescu ar putea duce la slabirea democrat-liberalilor. Atat prin tensiunile in crestere pe care le-ar provoca in partid, dar, nu este exclus, ca simpatia si voturile adunate ca independenta chiar sa dea startul unei scindari.
In toate partidele exista politiceni tineri, iar o parte dintre ei se regasesc si pe listele la europarlamentare. Totusi, ei sunt listaci tinuti "sub papuc" de seniori, care isi vad, de cele mai multe or