Incaltamintea cu toc reprezinta una dintre cele mai elegante modalitati de a iesi in evidenta. Cu o istorie milenara, datand din Egiptul Antic, tocurile au reprezentat o oportunitate de a ajusta ceea ce natura nu a dat dupa vointa multor oameni: inaltimea.
Indiferent de gen, feminin sau masculin, impactul pe care acest design de pantof l-a avut a fost extrem de mare.
De la platforme, la tocuri cui sau bricheta, de la 3 si pana la 15 cm, tocurile au revolutionat moda si au creat tendinte. Daca o lunga perioada de timp termenul de "toc" era asociat cu "a fi la moda" si invers, un nou tip de incaltaminte a venit de departe, detronand tocurile: balerinii.
Exista argumente si pro si contra purtarii tocurilor, insa inainte de moda se invoca sanatatea. Si ca in orice domeniu, exagerarea aduce dupa sine probleme.
Medicii ortopezi avertizeaza ca tocurile mai mari de 8 centimetri provoaca probleme ale coloanei. Problemele se pot agrava in cazul mersului frecvent pe tocuri de 15 centimetri, cand se poate ajunge inclusiv la osteoartrita de genunchi.
Pentru femeile hiperactive, care merg mult pe jos, tocurile mai mari decat limita admisa din punct de vedere medical pot duce la dureri de spate, de picioare si chiar dureri de cap, din cauza unei pozitii incorecte a corpului.
Desi multe femei suporta zi de zi durerile de picioare cauzate de tocuri de 10-12 cm, numai pentru a-si ajusta inaltimea si a parea mai zvelte, unele dintre ele ajung sa aiba probleme de genul herniei de disc si vor fi nevoite ulterior sa renunte la a mai purta orice fel de toc.
Purtarea tocurilor schimba echilibrul corpului, greutatea fiind sustinuta in totalitate pe punctele anterioare ale piciorului. In timp, dupa ani de purtare zilnica, aceasta situatie duce la slabirea tendonului lui Ahile si prabusirea boltei piciorului, i