Animalele beneficiaza de un simt al moralitatii care le permite sa faca diferenta intre bine si rau, potrivit unui studiu care a starnit deja foarte multe controverse, relateaza The Telegraph.
Oamenii de stiinta care au studiat compartamentul animalolor cred ca detin tot mai multe dovezi care arata ca specii foarte diferite, de la soareci la primate, sunt guvernate de un cod moral de comportament, similar modului in care functioneaza societatea umana.
Profesorul Marc Bekoff, un ecologist de la University of Colorado, Boulder, crede ca moralitatea este "adanc inradacinata" in creierele mamiferelor si furnizeaza acel "liant social" care permite unor animale deosebit de agresive si de competitive sa traiasca impreuna in grupuri sociale.
Concluziile sale vor oferi 'munitie' pentru grupurile de protectie a animalelor, care cer ca acestea sa fie tratate uman. O serie de experti sunt insa foarte sceptici in privinta concluziilor acestei cercetari.
Prof Bekoff crede ca moralitatea se dezvolta la animale pentru a reglementa comportamentul unor animale care traiesc in grupuri mari, precum lupii sau primatele.
El sustine ca astfel de reguli ajuta in prevenirea luptelor interne si incurajeaza cooperarea.
Studii neurologice recente au aratat, de asemenea, ca specii diferite, precum balenele sau rechinii, prezinta aceleasi structuri neuronale considerate responsabile pentru empatie in cazul oamenilor.
Alte cercetari au aratat ca unele animale pot da dovada de empatie si in cazul altor specii aflate in suferinta.
Prof Bekoff, care a scris lucrarea impreuna cu filosoful Jessica Pierce, explica: "Este vorba, spre exemplu, de cazul unor delfini care au ajutat oameni sa scape de rechini sau al unor elefanti care au ajutat antilopele sa fuga din tarcuri".
LUPII
Lupii traiesc i