Poate ca, intr-adevar, eroarea din subiectul al doilea al tezei nationale la istorie nu i-a afectat pe elevi, dupa cum sustine ministerul Educatiei, pentru ca erata a fost comunicata in timp util. Desi multi elevi si parinti sustin ca n-a fost chiar asa.
Poate ca eroarea necorectata in timp util dintr-un subiect al tezei la limba romana nu a avut, intr-adevar, niciun efect asupra felului in care copiii l-au rezolvat, dupa cum sustine tot ministerul Educatiei.
Ambele trimit insa intr-o jalnica repetentie ministerul Educatiei. Chiar daca niciun elev nu a pierdut nicio zecime din nota din cauza greselilor, situatia este de o gravitate maxima, in pofida minimalizarilor pe care le-au incercat diferiti reprezentanti ai jalnicei institutii, in frunte cu Ecaterina Andronescu.
Responsabilitate si competenta
Vorbim despre subiecte de maxima importanta, nu o suta, nu o mie, ci cateva variante elaborate, teoretic, de crema dascalimii romane, aceea ajunsa in functii de mare responsabilitate de unde pot marca esential viitorul copiilor. Vorbim asadar despre munca, nu foarte densa, pentru ca nu avem decat cateva seturi de subiecte pentru cateva examene nationale, ale unor profesionisti reponsabili.
Nu unul, nu doi, ci sase astfel de profesionisti responsabili care supervizeaza sau ar trebui sa supervizeze fiecare subiect in parte. Asa stand lucrurile, nici macar o singura eroare nu ar fi fost admisibila. Au fost insa doua erori de substanta, nu vreo virgula ratata sau o greseala de dactilografe.
Doua erori in trei examene. Adica doua treimi din munca acestor profesionisti responsabili a fost gaunoasa. Ca aceste erori sunt efect al superficialitatii, ca sunt efect al incompetentei, nici macar nu mai conteaza.
Efecte pe termen lung
Ni se spune ca elevii n-au fost afectati. Poate ca nu la not