Teatre din şase ţări vor prezenta spectacole pe teme feroviare în gări de pe ruta celebrului Orient Express. În România, caravana ajunge miercuri în Gara Băneasa, cu opriri şi la Craiova şi Timişoara. Un proiect internaţional inedit, „Teatru Orient Express” a reunit dramaturgi din Turcia, România, Serbia, Croaţia, Slovacia, Italia şi Germania, care au scris texte având ca temă principală trenul, puse în scenă de teatre din respectivele ţări.
Căile Ferate din Turcia au pus la dispoziţie un tren special, cu un vagon transformat într-o scenă complet funcţională, care porneşte din Istanbul, punctul terminus al liniei feroviare Orient Express, cu „opriri teatrale” pentru reprezentarea spectacolelor în 13 gări de pe teritoriul ţărilor participante.
Personaje din universul gărilor
România este reprezentată în proiect de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, care va prezenta piesa „Occident Express” de Matei Vişniec, în regia lui Alexandru Boureanu. Textul este scris special pentru teatrul craiovean şi va fi prezentat în premieră absolută miercurea viitoare, pe 27 mai, ora 20.30, în gara Băneasa din Bucureşti.
Piesa vorbeşte despre tren ca o parte importantă în istoria românilor în ultimul secol, care a câştigat importanţă în picturile, visurile şi vieţile noastre, la fel cum calul şi căruţa aveau în trecut.
Cei şase actori (Geni Macsim, Adela Minae, Raluca Păun, Dragoş Măceşanu, Ştefan Mirea şi Marian Politic) întruchipează universul pe care îl întâlnim frecvent în gări: orbi, prostituate, foşti deţinuţi, emigranţi, cerşetori, ţigani, americani, străini, funcţionari, vameşi, mame, taţi, copii, profesori sau doctoranzi, iar scenele jucate par clişee ale vieţii cotidiene.
Călătoria unui ursuleţ de pluş
Trenul proiectului „Teatru Orient Express” va avea opriri în Gara