Reducerea iminentă a rezervelor minime obligatorii va lăsa şi mai multe lichidităţi la îndemâna băncilor. Vor mai trimite din aceşti bani către băncile-mamă? E foarte posibil. Un fost bancher, Nicolae Dănilă, fost preşedinte al BCR, declara zilele trecute că băncile străine scot din ţară orice euro pe care pun mâna.Declaraţia a fost comentată în toată presa, înflorită, apoi au venit reacţii şi de la oamenii politici. Chiar premierul a declarat că, în cazul în car
Reducerea iminentă a rezervelor minime obligatorii va lăsa şi mai multe lichidităţi la îndemâna băncilor. Vor mai trimite din aceşti bani către băncile-mamă? E foarte posibil.
Un fost bancher, Nicolae Dănilă, fost preşedinte al BCR, declara zilele trecute că băncile străine scot din ţară orice euro pe care pun mâna.Declaraţia a fost comentată în toată presa, înflorită, apoi au venit reacţii şi de la oamenii politici. Chiar premierul a declarat că, în cazul în care fenomenul este real, se gândeşte la o supraimpozitare de tip Robin Hood a profiturilor. Era o modalitate de a le arăta obrazul băncilor străine, care se angajaseră în faţa FMI şi a Comisiei Europene că vor păstra liniile de finanţare din România. Sigur, e posibil ca unele bănci să nu facă cine ştie ce profituri în acest an.
Viceguvernatorul BNR Florin Georgescu spune că băncile străine nu pot fi pedepsite şi tot ce se poate obţine de la ele este doar un angajament.Totuşi, Banca Naţională are câteva pârghii: ea poate determina băncile comerciale să-şi majoreze capitalul dacă unii indicatori nu se mai încadrează în anumiţi parametri. Majorarea capitalului este o formă de a aduce bani de la banca-mamă, şi acest proces a început deja, chiar dacă se face cu discreţie. Ar putea urma majorări de circa un miliard de euro.
Pe de altă parte, Guvernul vrea să deblocheze piaţa imobiliară şi anunţă un program de un miliard de euro, pr