Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au inregistrat in primele 11 luni de activitate un randament mediu de 12,8%, de doua ori mai mare decat rata inflatiei din aceasta perioada, de 6,45%.
Sase din cele 14 fonduri de pensii de pe piata au inregistrat in perioada mai 2008 - aprilie 2009 un randament de peste 10%, iar acestea detin si cea mai mare cota de piata. Cele sase fonduri de pensii au 81% din numarul total de participanti la pilonul II si detin 84% din totalul activelor nete. Spre comparatie, potrivit ultimelor date publicate de BNR, dobanda medie la depozitele populatiei in lei pe un termen de un an este de 9,94% - la depozitele existente in sold si de 13,73% - la depozitele nou constituite.
Randamentul anualizat al fondurilor de pensii ajunge insa pana la 17,86% in cazul fondului de pensii ING, care detine si cel mai mare numar de participanti, de 1,45 milioane de romani. Doar cinci din cele 14 fonduri de pensii au inregistrat in primele 11 luni de activitate un randament sub rata inflatiei.
Grupul de Economie Aplicata a initiat un proiect legislativ prin care se cere ca administratorii sa garanteze un randament anual minim egal cu rata inflatiei. Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania, Asociatia Analistilor Financiari (CFA Romania) si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania contesta insa aceasta garantie.
Desi experienta celorlalte state comparabile cu Romania a dovedit ca fondurile de pensii au un randament peste rata inflatiei, impunerea unei astfel de garantii ar afecta semnificativ activitatea fondurilor de pensii si ar fi inca o piedica in continuarea reformelor incepute in sistemul de pensii, sustin respectivele asociatii. Reprezentantii CSSPP au declarat recent ca o asemenea garantie nu exista in nicio tara cu un sistem de pensii similar.
Fondurile de pensii privat