Oraşul Victoria a fost loc de pelerinaj, joi, 21 mai, cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Sute de oameni din toată Ţara Făgăraşului au mers la biserica din centrul oraşului, care poartă hramul sfinţilor, pentru a participa la slujbă şi pentru a se închina la icoana Mântuitorului, făcătoare de minuni. Icoana a fost adusă, cu prilejul acestei zile, tocmai de la o mănăstire din judeţul Tulcea.
Tradiţie respectată anual
Icoana a sosit la Victoria de miercuri seara şi a fost adusă de la Mănăstirea Celic Dere din judeţul Tulcea. Sute de oameni din toată zona au venit să ceară îndurare şi să se roage la Mântuitor. Oamenii au aşteptat la rând în linişte să atingă această minune. „Am auzit de această icoană că este sfântă şi am venit să ne rugăm şi noi. Necazurile sunt multe şi singura speranţă ce ne-a mai rămas e credinţa“, „Am venit de la şcoală să ne rugăm Mântuitorului să ne ajute la învăţătură, să fim cuminţi şi sănătoşi“, „Ne rugăm pentru sănătate, în primul rând, şi pentru toată lumea. Să ne dea Dumnezeu minte, dar şi semenilor noştri“, ne-au spus câţiva pelerini care s-au închinat la icoana Mântuitorului.
„Ne bucurăm că au venit atât de mulţi credincioşi. Această icoană este a Mântuitorului; are o parte luminată şi una întunecată şi se curăţă singură în timp. Este o tradiţie pentru noi să aducem sfinte moaşte, dar şi icoana făcătoare de minuni de la mănăstirile din ţară“, ne-a spus părintele Octavian Smădu, parohul Bisericii „Constantin şi Elena“ din Victoria.
La locaşul de cult din Victoria a fost prezent şi mitropolitul Ardealului, care a săvârşit sfânta liturghie împreună cu un sobor de preoţi.
„Icoana care se curăţă singură“
„Icoana care se curăţă singură“ este una dintre puţinele care-l înfăţişează pe Mântuitor cu ochii închişi. Istoria spune că această icoană a fost adusă la Celic Dere în jurul anului