Gazprom nu renunta prea usor la intermediarii prin care ajung gazele exportate in Romania. Ideea eliminarii companiilor intermediare surade doar autoritatilor romane. In schimb, compania rusa tergiverseaza discutiile pe tema importurilor directe. Practic, in urma vizitei de saptamana trecuta, la Moscova, autoritatile romane nu au reusit sa obtina ceva concret. Gazprom s-a aratat foarte evaziva in ceea ce priveste colaborarea cu Romania in proiectele de investitii.Singurul lucru cert este ca rusii vor ca Romania sa dea o mana de ajutor in constructia gazoductului South Stream, rivalul Nabucco.
Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a aratat foarte clar intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati ca este foarte incantat de contractele incheiate cu intermediarii. In aceste conditii este greu de crezut ca cel mai mare producator de gaze din lume va renunta la niste contracte avantajoase de dragul Romaniei.
"Vreau sa clarific, insa, inca o data: gazele pentru Romania sunt furnizate prin intreprinderea noastra comuna, infiintata cu Societatea Wintershall, companie activa si, din cate suntem informati, nu au existat niciodata reprosuri la adresa acesteia, in ceea ce priveste respectarea contractelor. Mai mult, in perioada dificila, cand in Romania lucrurile nu stateau prea bine in ceea ce priveste capacitatea de plata, ea a gasit posibilitatile necesare pentru a livra gaze si de a lucra cu clientii. Avem un contract excelent pe termen lung cu aceasta companie, avem la ea o participare cat se poate de directa si ar fi incorect sa se creada ca Gazprom nu participa la aceste livrari", a spus Medvedev.
Gazprom pune conditii Romaniei
Autoritatile romane considera ca eliminarea intermediarilor ar putea duce la scaderea preturilor, considerate printre cele mai mari din Europa, la gazul importat. Medvedev sustine, pe de alta