O echipă de cercetori americani a protejat mai multe maimuţe-cobai de infecţia cu virusul imunodeficienţei simian(SIV), forma incipientă a HIV. Oamenii de ştiinţă de la trei institute americane - Spitalul de Copii din Philadelphia, Spitalul Naţional al Copiilor din Columbus(Ohio), Centrul de Cercetare din Boston - au spus că au folosit cu succes o nouă metoda pentru a dezvolta vaccinul împotriva virusului imunodeficienţei umane(HIV) - inserarea unui materialul genetic în musculatură, efectul fiind apariţia unor anticorpi care protejează organismul împotriva HIV, virusul care produce SIDA. Conducătorul studiului, şeful spitalul din Philadelphia, Dr. Philip Johnson, a ajuns la această metodă cu ajutorul virusologului Reed Clark din Columbus. Johnson a spus însă că mai este mult de muncă până când tehnica folosită pe animale va putea fi aplicată şi pe oameni. Pe baza cercetării lor a fost realizat un studiu ce a fost publicat în prestigioasa revistă "Nature Medicine".
“ Prima oară am lucrat cu şoareci şi am arătat că tehnica merge pe şoareci, şi acum am demonstrat că efectiv putem transmite aceste gene în maimuţe şi să protejăm aceste animale de SIV ", a declarat Johnson.
“ Credem că am putea să luăm genele care reprezintă anticorpii, să le transferăm pacienţilor şi să le întărim sistemul imunitar ”, a adăugat specialistul american.
Cercetătorii au reuşit prin această tehnică să blocheze infecţia cu SIV pe maimuţe şi susţin că metoda ar putea fi îndelung-căutatul vaccin împotriva HIV.
Echipa lui Johnson a vrut să creeze anticorpi folosind un virus alterat genetic. Vaccinul a fost astfel adăpostit într-un virus care nu îmbolnăveşte, a fost injectat în muşchi, unde a produs o proteină care a blocat SIV. Oamenii de ştiinţă au realizat practic un transfer de gene care a produs unele molecule ce au blocat infecţ