Întreprinzătorii curajoşi profită de chiriile şi taxele de intrare mai mici şi aleg brandurile de alimentaţie publică ferite de recesiune. Sursa: Cosmin Marinescu
În această perioadă de criză, dominată de incertitudine, mulţi consideră începerea unei afaceri o idee hazardată. Însă persoanele care dispun de bani şi doresc să înceapă un business au şanse mari să profite de pe urma efectelor crizei. Cel puţin pentru extinderea francizelor, interesul oamenilor de afaceri a crescut în 2009, comparativ cu anii trecuţi, relatează revista „Capital” din această săptămână.
Avantajele sistemului
Consultanţii citaţi de „Capital” afirmă că anul acesta este o perioadă bună pentru a deschide o astfel de afacere datorită avantajelor de moment. Taxele de intrare în reţea sunt, în medie, cu 20% mai mici, chiriile au scăzut cu aproximativ o treime faţă de anul trecut, iar condiţiile de acordare a licenţelor de franciză s-au mai „îndulcit”, indică studiile companiei de consultanţă în francize CHR Consulting. Studiile mai arată că francizele, spre deosebire de alte afaceri, au o rată foarte înaltă de succes, de peste 80%.
„Interesul faţă de afacerile în sistem de franciză a crescut, în ciuda crizei economice, deoarece aceste afaceri sunt mult mai sigure decât un start-up după o idee proprie, iar persoanele care au posibilitatea să investească şi îşi doresc să înceapă o afacere nouă preferă un business sigur, sub umbrela de notorietate a unui brand consacrat”, afirmă şi Adrian Gheorghe, managing director al ThinkBig International.
Moda pierde teren în faţa restaurantelor
Dacă, anul trecut, 50% din investiţiile în franciză erau reprezentate de magazinele de îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii, anul acesta întreprinzătorii au tendinţa să se orienteze către domeniul alimentaţiei. Raluca Stanciu, franchise manag